In Swedish...When I have the time....maybe.....

Du är besökare nr:  


Copyright © Kiwia

 

 

Veteranfordonsfestivalen i Järvsö!

Över 100 veteranfordon på Stenegård

JÄRVSÖ

Många entusiaster kom för att beundra och visa upp sina vackra och udda bilar och fordon på Veteranfodonsfestivalen.

Redan när kortegen med fordon rullade in på grästunet vid Stenegården, visste entusiasterna att det skulle bli en lång dag. Det kom över 100 veteranare att bekanta sig med. Här radades upp gamla bilar, lastbilar, ja till och med grävskopor och bussar. Först att ställa upp sina fordon var Stig Andersson, Järvsö och Bengt Widenius,Söderhamn, med sina omsorgsfullt restaurerade lastbilar, Scania Vabis från 1940-1950-talet.

Veteranbilarna visades med en liten nummerlapp i framrutan. För här skulle det koras en snyggaste bil också. En skönhetstävling som Jukka Timmola, Hudiksvall och hans cabbade Buick 56. Bilen föll de flesta i smaken och fick mest röster.

Lasse Hedmans gamla grävmaskiner är ett omtalat ämne för de som passerar Kramsta, längs riksväg 83 mellan Bollnäs och Järvsö. Han har 18-19 grävmaskiner hemma på gården. På träffen demonstrerade han tre av sina maskiner, två grävmaskiner och en dumper.

Möjligen en bil för framtiden var Kilaforsbon Gunnar Perssons, gengasbil. En Mercedes av 1975 årsmodell som hämtar sin energi från vedeldning via en snyggt svetsad gengasanläggning. En silverglänsande skapelse i rostfritt ståtade i bagageutrymmet. Utvecklad bland annat med hjälp av ritningar från det statliga utvecklingsarbetet med maskiner. Gengasbilen har en ganska skaplig räckvidd, 1,5 timmes körning, eller 10-12 mil med fullt vedmagasin. Onekligen så finns det potential för den här typen av teknik i framtiden - om man har ett skapligt vedtag och inte så bråttom…

- Något fartvidunder är inte bilen, den är lite seg i backarna och når väl cirka 100 kilometer i timmen, säger Gunnar Persson.

Dagens fräckaste bil, en Ford Edsel 59, lär skall ha fått Ford på fall sägs det. Grillen på bilen ansågs ha en lite väl intim utformning för amerikanerna – bilen floppade totalt.

Lördagens veteranfordonsfestival drog inte bara entusiaster. När det gäller bilar så är intresset stort i stugorna. Träffen lockade mycket folk som förutom alla bilar kunde lyssna till Gök-Olles spännande gävleresa i sin gamla folka. Konferencier under dagen var Radio-Hasse Persson och för musiken stod Big Papa, som med sin New Orleans inspirerade jazzmusik, såg till att dagen blev en fullträff.

Mikael Hansson

0651-58 50 00

redaktion@ljp.se

http://www.ljp.se/parser.php?level1=1&level2=1&id=33259

 

På söndagen handlade det om moppar och traktorer
JÄRVSÖ
Snyggaste mopeden och traktorn utsågs på Stenegård.

Söndagens veteranträff på Stenegård, handlade om mopeder och traktorer. Cirka 15 traktorer och 35 mopeder kom för att göra upp om snyggaste fordon.

Dagen innehöll minst lika mycket tekniksnack som lördagen. Här förklarade man bland annat vad en loppa på stiftet innebär. Ett irriterande fenomen som alla som kört moppe torde känna till. Mycket traktorhistoria och mycket mopedsnack.

Höjdpunkten var givetvis tillkännagivandet av segrarna i traktor och mopedtävlingen. Här gällde det precis som i lördagens tävling att ha det snyggaste fordonet. I mopedklassen var det Tobias Ädel från Hedesunda, med sin Monark 1963 som tog hem skönhetspriset. Tobias är för övrigt medlem i mopedklubben med det passande namnet Blårök.

Grävmaskinernas Nestor, Lasse Hedman, är tydligen inte främmande för att samla på traktorer heller – han vann sin klass!

Lite mindre publik lockades på söndagen, här var det entusiasterna som syntes. Men säkert blev det lika mycket motorsnack som föregående dag!

Mikael Hansson

0651-58 50 00

redaktion@ ljp.se

http://www.ljp.se/parser.php?level1=1&level2=1&id=33273


 

 

Lingrävare - En del av vårt kulturarv!
Lasse Hedman
Ulfsta 2127
820 40 Järvsö
Telefon:+46 (0) 651-412 28
lasse@veteranmaskiner.se

 

Lasses halvbandare
         Lasses färdigrenoverade Halvbandare L47-H


                  Jonas A Jonsson Scania Vabis -55                         Lasse Hedmans RB 19


                       Traktor, Man - Lasse Hedman


               Lasse Hedmans L 47 H - Halvbandare


             Lasse Hedmans Tipptruck A Barford