In Swedish...When I have the time....maybe.....

Du är besökare nr:  


Copyright © Kiwia

 

 

Artiklar
Succé

Grävmaskiner har byggt det nya och raserat det gamla. I dag har grävmaskiner hunnit bli kulturhistoria, speciellt lingrävmaskinerna.
Insett detta har Lasse Hedman i Järvsö som helt på egen hand anordnade en grävmaskinsträff på Industriområdet i Järvsö senaste helgen.
Träffen blev en braksuccé trots, att den var helt oannonserad i förväg. Bara ryktet fick folk från stora delar av landet att komma för att vara med.

 

 

Grävmaskinsbranschen revolutionerades när hydrauliken fick sitt stora genombrott. Med ens var linmaskinerna helt passé. De försvann ur aktiv tjänst på några få år i början av 60-talet.
En linmaskin är alltså en grävmaskin där grävarmen rörs genom att stålvajrar spelas in och ut
Linmaskinerna som blev överflödiga på 60-talet, blev stående och förföll, om det inte skrotades. Det ödet har drabbat det stora flertalet av dessa maskiner.
Men lingrävarna var en del av vår moderna kulturhistoria som höll på att helt försvinna. Det insåg Lasse Hedman

Grävmaskinist
Lasse är grävmaskinist till vardags -vad annars- men alltför ung för att själv ha kört en linmaskin i jobbet.
Men han har intresserat sig för gamla maskiner. Han har samlat på sig och renoverat flera gamla traktorer. Och när han fick chansen att köpa en Ruston lingrävmaskin från 1957 slog han till direkt.
Den grävmaskinen har han sedan renoverat till toppskick.
- Målet är nyskick, säger Lasse. Då talar han inte om den färdigrenoverade Ruston-maskinen, utan om sina övriga(!) lingrävmaskiner

Raritet
Lasses passion för gamla lingrävmaskiner har inte gått obemärkt förbi. Därför har han helt enkelt fått några maskiner, som annars antagligen så småningom skurits ned till skrot.
Bland det Lasse fått ta hand om finns en riktig raritet. Maskinen är svensktillverkad och av det numer helt bortglömda fabrikatet, Åsbrink. Totalt byggdes det bara 10-15 Åsbrink-maskiner. Den Lasse Hedman har stående hemma på gården kan vara den sista som finns kvar.



Nu vill Lasse Hedman rusta upp alla maskiner, men har insett att det är en omöjlig uppgift att klara av ensam. Han behöver hjälp-
Stödet kanske kan komma i forma av ett ALU-projekt så småningom. Det finns krafter som verkar för detta. En stödförening är under bildande. Att en sådan finns är nämligen förutsättninge för att grävmaskinupprustningen skall kunna bli ett ALU-projekt.

Att Lasse Hedmans gamla grävmaskiner skulle ha ett samhälleligt värde och kunna bli en attraktion, understryks av det stora intresse som visades för träffen den gångna helgen.

Sex maskiner
Vid maskinträffenm, som var Lasses idé och initiativ helt och hållet, visades sammanlagt sex lingrävmaskiner av olika typer, en väghyvle och en dumper. Av dessa bidrog Lasse med flertalet. Tord Norell från Ljusdal kom en en sk ABS-maskin från 40-talet, en släpvagn med grävarm att dra efter en jordbrukstraktor.

En av de visade maskinerna används för övrigt fortfarande proffesionellt. Det är en Landsverk med slängskopa. Ägaren och föraren är själv en veteran, 69-åriga Kjell Wallin från Storvik.
Någon annonsering eller någon som helst PR för arrangemanget hade inte gjorts. Han är lågmäld till sin läggning Lasse Hedman och tyckte kanske att det gällde att inte förhäva sig.
Men det finns tydligen ett mcyket stort nyvaknat(?) intresse ute i landet för gamla anläggningsmaksiner. Bara på hörsägen kom det folk från när och fjärran. Det fanns folk som åkt 100 mil och mer.
Mediaintresse fanns det också. Det dök upp journalister från tre olika facktidningar.

Fick betala själv
För att få maskineran på plats på Industriområdet i Järvsö fick Lasse Hedman själv stå för fiolerna. Att flytta maskiner som väger tio ton och mer kostar både tid och pengar.
Till nästa år hoppas Lasse på sponsorstöd från olika håll för att klara arrangemanget.

Att det skall bli en maskinträff i Järvsö nästa år också är redan bestämt. Vad annars efter den succépremiären? •

Lars-Olov Sundquist

 
- Och hans maskindag blev succé dirket
[LjusdalsPosten 1994 - Text: Lars-Olov Sundquist Foto: Stig Andersson]
 
 
 

 


 

 

Lingrävare - En del av vårt kulturarv!
Lasse Hedman
Ulfsta 2127
820 40 Järvsö
Telefon:+46 (0) 651-412 28
lasse@veteranmaskiner.se

Håkan Bruhn - Tips på "Efterlysning" Maskinen med gengasaggregatet. 2004-01-10
Peter Hummel, Australien 2004-12-11
Rune Karlsson bidrar med lite bildhistorik 2004-11-28
Anekdoter

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasses Gästbok